Wednesday, February 6, 2013

Review # 3: MUA Nikah, Contact Lens & 3D Crest Whitestrips

Assalamualaikum wbt,
 
Since today mempunyai sedikit kelapangan, boleh la nak bercerita serba sedikit mengenai penampilan during my nikah day.. I percaya ramai antara bakal pengantin yang akan survey dan membuat  kajian serta comparison di dalam memilih yang terbaik for our big day..

As for MUA untuk hari nikah, I pada asalnya memang ingin mengambil Kak Suhana Ismail yang bertanggungjawab mekap kan I during my reception.. Tapi malangnya dah ada orang lain booked her on the day.. Jadi, I pun terpaksa mencari alternatif lain.. Alhamdulillah, I ada jumpa blog B2B yang memberi full list MUA dan juga contact details nya.. So, I pun survey dengan melihat portfolio MUA tersebut berdasarkan gambar yang mereka upload samada di FB/Blog.. Harga juga sama pentingnya for me.. Personally, I tak prefer harga yang mahal for MUA..

After dah short listed MUA yang I rasa sesuai dengan citarasa I, finally I pilih satu saje iaitu makeupparlour. Alhamdulillah, tarikh yang I nak tu masih kosong. Yeappy. I truly love their services. Farah Munirah the owner sangat friendly. I free to ask anything kat dia even sometimes we oll sembang benda not related to mekap.. hee.. Ouh, Farah juga mempunyai sister, Shazreeyana Shukri yang turut terlibat dalam mekap servis juga.. N personally I memang suka cara Farah dan Yana ni mekap, natural dan kemas.. Harga yang dorang tawarkan omgg so affordable u ollsss..

However on the day, Farah tak dapat nak mekapkan I psl dia ada class (yeaps she's doing master) so Yana la yang gantikan dia.. Seperti Farah, Yana pun sangat friendly dan funny.. ;p Serius I tak rasa kekok pun sepanjang proses dia mekapkan I.. Its really good sebab I jadi tak nervous dan always bercakap dan gelak2.. Funny thing I panggil dia Kak Yana, padahal we oll sebaya.. Oppps.. sorry Yana..

So, sini adalah sedikit gambar BTS during my mekap proses, sekitar majlis pernikahan for your review..


I love Naked Pallete.. color combination sangat natural for my liking.. I pun personally memang ada Naked Pallete ni.. Since mata I jenis takde kelopak dan sepet, Yana telah buatkan smokey eyes for my look
 
MAC Blusher. Yes, dorang menggunakan high end products to mekapkan customer.. Even harga dorang sangat affordable but still berkualiti yea.. Even bulu mata pelesu yang Yana provide pun tak fake.. I suka :)
 
Hehe.. Air mata terkeluar sebab tak biasa pakai bulu mata pelesu.. tapi after a while I dah tak rasa kekok semua.. :)
 
Dan Yana did her best to style my tudung dan veil.. I super like
 
Under natural light..
 
Di dalam masjid
 
I highly recommended them for their good services, profesionalism & affordable price with good quality. So, if u guys interested boleh contact both of them thru emails shazreeyana(at)gmail(dot)com/ makeupparlour(at)gmail(dot)com.
 
Selain mekap, for my contact lens pun I prefer something yang tak fake dan natural.. hee.. yes, I memang semua benda nak natural.. Ramai cakap u should looks different during ur big day.. I totally disagree.. I just want to be mee.. Make up should enhance natural beauty not completely transform it.. So, I opted for brand Freshlook with pure hazel.. I memang tak pernah nak cuba try test terlebih dahulu this brand and color nya tapi I ghasak je orang kata.. hehe.. Dan I tak lah rasa ackward sangat mata I ditambah dengan make up jadi color dia quite balance with my skin tone..
 
Funny look by using pure hazel, Freshlook..
 
Kiki, again look funny. LOL
 
Contact lens freshlook ni tahan for 1 month yea.. Selain pure hazel, I ada baca ramai b2b yang memilih grey dan sterling grey sebab color dia yang natural dan sesuai dengan Asian skin tone..
 
For my teeth, I ada problem color yang tak sekata.. Means gigi I ada campur2 putih + kuning.. hee.. Jadi, I pun kena la cari solution untuk mengatasi masalah I, kan? yerla pengantin kan nanti banyak senyum.. dah la I bergambar semua jenis kena nampak gigi.. Lepas baca review yang mengatakan Crest 3D Whitestrip ni bagus, jadi I pun terus la mengorder di The Shop A Blog by Shakina Farhan.. I ambil yang advance punya dengan harapan gigi jadi putih dengan advance nya.. hee.. I ada baca review mengatakan bila pakai ni gigi jadi sensitif, tapi alhamdulillah I takde mengalami masalah gigi sensitif langsung semasa dan selepas pakai. Cara pemakaian pun mudah tapi awal2 tu mesti rasa tak selesa nak bercakap sebab air liur jadi bertakung.. :)  Harga untuk satu set terdiri daripada 14 strips adalah RM 135.. Perlu pakai hari2 selama 30 minutes dan I pakai 14 days before my big day.. Alhamdulillah, my gigi jadi putih as per I impikan.. Tapi2 of cos pemakaian ini perlu ada pantang larang.. Takleh minum kopi, merokok dan anything yang boleh meninggalkan stain kt ur teeth.. Tapi lepas kawen I seems tak ikut pantang pun, ghasak je semua.. hee.. Ouh btw, kalau u nak juga minum kopi, coklat dan nescafe boleh je tapi pakai straw la yea :)
 
Yeah, mission accomplished untuk mempamerkan senyuman lebar tayang gigi putih during my big day :)
 
As for now, itu sahaja rasanya.. InsyaAllah next entry I akan review pasal my outfit during my nikah day.. :)