Friday, December 27, 2013

Labour Story

Assalamualaikum,

Yerp, entri kali ini nak cerita tentang pengalaman bersalin saya.. Mana tao ianya berguna pada bakal2 ibu nanti.. :) In sha Allah tujuan bercerita bukan untuk menakutkan siapa2, even saya waktu nak bersalin dulu pun memang try to avoid baca pengalaman yang scary2, try to be positive and keep calm..

Jadi, pada tarikh 12 DIsember 2013 (Khamis) saya pergi check-up seperti biasa di Tunku Azizah Maternity Home(TAMH), Sri Rampai.. Waktu tu saya sudah 38 minggu 4 hari dan takde tanda sakit atau apa2 pun.. Selepas Dr Kamariah aka Dr Kay scan perut dan baby, dia cakap mari saya nak check bukaan awak juga.. Tengok muka Dr Kay dah berkerut2.. Dia cakap eh bukaan awak sudah 4-5 cm ni, so malam ini terus masuk wad.. Terus air mata jatuh sebab rasa sebak.. Time tu dah teringat kat husband.. Yerps, saya dengan hubby LDR (Long Distance Relationship), saya di KL dan hubby di Sipitang, Sabah.. Sepatutnya dia nak balik ke KL on 14 Disember sampai awal bulan Januari.. Tanya Dr rasanya sempat tak nak tunggu sampai hari Sabtu, terus Dr cakap eh tak sempat ni.. In sha Allah esok pagi awak dah deliver.. 

Keluar daripada pintu tu terus menangis tak henti2, waktu tu abah yang teman saya ke TAMH untuk check-up.. Oh ya, hari Khamis tu saya memang asek nak beyak jea.. Abah pun sempat bergurau cakap eh kau ni nak beranak ni psl I bfore masuk jumpa Dr Kay terbeyak lagi kat klinik tu.. Hahaha.. tak tao benar or tak teori ini..

Waktu tu terus call adik tersayang, Ain untuk ajak teman saya malam tu di wad sebab hubby tiada di sisi.. Memang impian saya samada hubby or Ain yang akan teman saya untuk sambut baby nanti.. 

Keluar je TAMH tu terus call hubby nangis2 cakap I dah nak deliver.. Hubby terus blur cakap eh bukan ur due date lagi 10 hari ke, 23 Disember? Time tu I rasa mesti orang lalu lalang pelik kenapa la mak buyong ni nangis2.. huhu.. I minta dia doakan yang terbaik for me and cakap kat dia takpe jgn rushing2 balik malam tu sebab I sendiri mcm tak yakin I nak deliver tao.. Mcm rasa Dr Kay ni main2 plak.. Then, terus call mak mertua (MIL) untuk inform dia psl benda ni.. Kawan2 saya cuma beritahu pada my BFF, Kerry dan team office je sbb again rasa mcm tak percaya nak deliver.. ;p


Huhu.. I jenis yang tak suka tangkap gambar my baby bump, tetiba di hari kejadian I requested Kasma to take my full picture sebab ckp nanti rindu plak nak tgk perut boyot.. Haha.. I post kat FB ada ckp perut I dah turun.. urm, teori nak tgk perut ni I tak sure la nak tilik camne.. kiki

Bermalam di wad memang la sangat meresahkan.. Hubby pun turut resah sebab dia ckp flight ticket dah hbs malam tu, jd esok pukul 10 pagi paling awal dia boleh balik.. Even rasa sedih tapi I cuba untuk bertenang sbab takut hubby I nanti cuak plak.. Banyak kali I minta maaf kat hubby and minta dia doakan yang baik2 for me n baby.. Malam tu pukul 4 pagi juga la I baru I dapat tidur.. I banyakkan membaca surah amalan untuk permudahkan bersalin, sembahyang hajat dan berzikir.. Again, I banyak kali pergi toilet nak beyak dan kencing and tiap kali I pergi toilet tu Ain mesti terjaga takut I dah start rasa sakit.. huhu

Nurse datang bilik kol 5.30 pagi nak bagi sarapan n beritahu nanti pukul 6 pagi dia akan masukkan ubat untuk kita buang air besar, check bukaan dan lepastu pergi ke observation room untuk pecahkan air ketuban dan monitor kita..

I tiba di observation room jam 6.30 am, time tu I tanya nurse boleh tak Ain temankan I masuk labour room nanti psl suami I takde di sisi.. Nurse cakap tgk dulu depends pada Dr Kay punya permission.. Again, sekali lagi I kena seluk nak check bukaan.. Nurse cakap bukaan I still 4-5 cm.. Time tu mcm eh lama lagi ni nak deliver sbb dr malam td takat tu je bukaannye.. Sempat lagi cakap kt nurse banyak kali tol kena seluk.. Nurse ckp nanti kalau dh nak deliver lg la dia seluk setiap minit.. whattt?? tapi siyesly seluk tu takla sakit ye kawan2.. just ikut je apa nurse cakap and relax.. in sha Allah u takkan rs sakit sgt..

Lepastu, nurse cakap ok lepas ni kita orang akan pecahkan air ketuban ya dan awak akan mula rasa sakit.. Time tu dah jam 8 pagi.. Waktu mula2 air ketuban tu tak la keluar sekaligus yea kwn2.. dia kuar sedikit demi sedikit.. awal2 tu even graf contraction tinggi I tak rs sakit sangat.. masih mampu bertahan n membaca zikir doa semualah.. Ain di sisi sangat la supportive.. Tak henti2 dia bacakan doa for kakak dia ni.. 

Makin lama makin banyak air ketuban tu keluar.. Haa time ni la rasa sakit dah tiba.. Tapi dia dtg mcm selang 3-5 mins mcm tu.. Tiap kali sakit I gengam dan pandang muka Ain.. Nurse pun dtg lagi around 9.15 pagi camtu untuk check bukaan.. Kali ni nurse cakap bukaan I dah 5-6 cm.. Ok time to dimasukkan ke labour room..

Start jam 9.30 am camtu I dah mula rasa sakit, kali ni jarak dia selang 1 mins.. Nurse pun asyik nak menyeluk jea.. tiap kali nak seluk I minta nurse sabar dulu tunggu masa contraction takde sebab kalau dia seluk time contraction tu memang sakit I rasa.. Dalam pukul 10 am camtu nurse cakap bukaan I dah 7-8 cm.. Waktu ni I memang sakit sangat .. I minta Ain ambil kan hp I dan I called my hubby.. Suara pun time ni dah lemah sangat.. Hubby tanya sempat tak tunggu dia smpi KL? I cakap doakan lah I cepat bersalin sebab I memang rasa dah sakit sangat ni.. Even dengar suara hubby mcm kecewa sbb dia nak sangat sambut baby keluar tapi dia restukan juga.

Waktu sakit sangat ni I memang dah tak mampu nak buat apa2 pun.. serba tak kena u olls.. I genggam n cium tangan Ain bila sakit sangat.. Sorang nurse pula I tak bagi pergi mana2 soh dia urut belakang I.. hahaha.. I pun nearly give up tapi Ain dan nurse banyak kali cakap u can do it.. Jangan cakap tak boleh.. so aku pun terus la dok ulang byk kali I can do it I can do it.. kiki.. Siap tanya nurse I tak boleh dapat any pain killer ke? or sedut gas apa2? nurse cakap eh tak boleh.. awak dh nak beranak ni.. Sabar jer yea.. Sikit jea lagi.. Dalam pukul 10.15 am tu I cakap nurse I mcm nak terteran ni, kepala baby dah kat bawah.. Again nurse dok seluk.. %&&S++ Nurse cakap belum lagi ni.. what???

Selang seminit tu I cakap lagi nurse memang rasa nak meneran sangat ni, nurse check terus dia bgtao nurse lain call Dr Kay.. Finally... Terus nurse settingkan position untuk deliver tok I and semua peralatan nak bersalin la.. Dr Kay pun datang, terus dia seluk I tanpa any signal apa2.. adoi laa.. memang ku rasa seperti ayam sumbat dah skg.. 

Dah siap setting semua I cakap Dr I rasa nak terberak ni, Dr Kay pun cakap ok beraklah.. Blur jap I dengan jwpn Dr.. So I pun teran laa.. Dr ada ajar tapi aku tak ikut.. Main belasah teran.. So, 2nd attempt I ikut mcm Dr ajar.. Sekali aku tgk Ain kat sebelah dah keluar air mata.. Dia cakap Kak baby dah keluar.. I pula mcm blur gile sbb rasa mcm eh senang nya keluar.. :) sebab tadi nurse siap cakap jangan banyak gerak nanti awak takde daya nak push2.. so dalam fikiran memang mesti beberapa kali push la baru kuar.. siyes sebab blur nanes semua pun tak.. kiki.. Dr letakkan baby kat perut I.. Again aku blur sbab tgk tali pusat panjang.. boboy ke gegel ni? huu.. den baru aku perasan my baby is a girl.. Alhamdulillah.. Jadi pada jam 10.37 am saya selamat melahirkan baby perempuan ke dunia ni.. Phewwww.. Doa saya diperkenankan Allah untuk dipermudahkan bersalin, tanpa induce, epidural dan ubat tahan sakit lain.. Tapi sila tanggung la sakit tu ya Puan Awin.. kiki.. But believe me, once baby dah keluar sakit semua hilang, Dr jahit pun I tak rasa apa2..



                            Nama: Iman Sufiah binti Imamal Muslimin
                            D.O.B: 13 Disember 2013 
                            P.O.B: Tunku Azizah Maternity Home, Sri Rampai
                            Berat: 2.55 kg
                           Tinggi: 52 cm

Just for sharing antara pemakanan dan amalan yang I buat sepanjang kehamilan yang I dapat daripada pengalaman ibu, bacaan dan Dr untuk dipermudahkan bersalin adalah seperti berikut:

1)  Sentiasa memohon restu dan maaf daripada suami ya.. In sha Allah bila suami   
      merestui semuanya akan dipermudahkan

2) Berbuat baik dengan parents termasuk juga parents in law.. Kalau ada terguris 
     perasaan semua tu tolak tepi, restu dan doa mereka pun sangat penting.. 

3) Amalkan bacaan doa, zikir, sembahyang sunat hajat dan taubat.. I beli buku himpunan 
    doa di bookstore.. Mulakan amalan bermula awal kehamilan

4) Sentiasa cergaskan diri ya kawan2.. ada orang cakap time pregnant ni la nak manja2 
    semua tak yah buat kerja itu ini.. a big no no.. tu nanti time pantang baru la nak manja2 
    kan badan.. time pregnant keep active dengan berjalan, bergerak dsb nya.. just ensure
    yang u olls hati2 tu saje.. Ni ibu I yang pesan.. Especially bila dah 3rd trimester jangan
    kerap tidur jea.. Memang time ni akan rasa letih jea tp kena kuat la ya kawan2..

5) For pemakanan, start dari seawal 5 bulan I amalkan pemakanan sebelum sarapan 
    7 biji kurma, pati delima, olive oil dan madu.. Kurma tu bagus untuk mencantikkan HB,
    olive oil bagus untuk memudahkan bersalin nanti.. Macam saya campurkan olive oil
    dan pati delima sekali baru telan.. Mula2 je rs pelik tapi lama2 rasa sodap pula.. kiki

Panjang lebar pula bercerita, mentang2 Iman Sufiah sedang nyenyak tidur.. huhu.. In sha Allah next entri I akan review Tunku Azizah Maternity Home ya.. 

Muka fresh from oven.. 

Day-8


Muka bam-bam anak dara I.. hihi

Ok, get to go.. Iman nak menyusu.. In sha Allah kalau ada kerajinan will update soon..










Wednesday, February 6, 2013

Review # 3: MUA Nikah, Contact Lens & 3D Crest Whitestrips

Assalamualaikum wbt,
 
Since today mempunyai sedikit kelapangan, boleh la nak bercerita serba sedikit mengenai penampilan during my nikah day.. I percaya ramai antara bakal pengantin yang akan survey dan membuat  kajian serta comparison di dalam memilih yang terbaik for our big day..

As for MUA untuk hari nikah, I pada asalnya memang ingin mengambil Kak Suhana Ismail yang bertanggungjawab mekap kan I during my reception.. Tapi malangnya dah ada orang lain booked her on the day.. Jadi, I pun terpaksa mencari alternatif lain.. Alhamdulillah, I ada jumpa blog B2B yang memberi full list MUA dan juga contact details nya.. So, I pun survey dengan melihat portfolio MUA tersebut berdasarkan gambar yang mereka upload samada di FB/Blog.. Harga juga sama pentingnya for me.. Personally, I tak prefer harga yang mahal for MUA..

After dah short listed MUA yang I rasa sesuai dengan citarasa I, finally I pilih satu saje iaitu makeupparlour. Alhamdulillah, tarikh yang I nak tu masih kosong. Yeappy. I truly love their services. Farah Munirah the owner sangat friendly. I free to ask anything kat dia even sometimes we oll sembang benda not related to mekap.. hee.. Ouh, Farah juga mempunyai sister, Shazreeyana Shukri yang turut terlibat dalam mekap servis juga.. N personally I memang suka cara Farah dan Yana ni mekap, natural dan kemas.. Harga yang dorang tawarkan omgg so affordable u ollsss..

However on the day, Farah tak dapat nak mekapkan I psl dia ada class (yeaps she's doing master) so Yana la yang gantikan dia.. Seperti Farah, Yana pun sangat friendly dan funny.. ;p Serius I tak rasa kekok pun sepanjang proses dia mekapkan I.. Its really good sebab I jadi tak nervous dan always bercakap dan gelak2.. Funny thing I panggil dia Kak Yana, padahal we oll sebaya.. Oppps.. sorry Yana..

So, sini adalah sedikit gambar BTS during my mekap proses, sekitar majlis pernikahan for your review..


I love Naked Pallete.. color combination sangat natural for my liking.. I pun personally memang ada Naked Pallete ni.. Since mata I jenis takde kelopak dan sepet, Yana telah buatkan smokey eyes for my look
 
MAC Blusher. Yes, dorang menggunakan high end products to mekapkan customer.. Even harga dorang sangat affordable but still berkualiti yea.. Even bulu mata pelesu yang Yana provide pun tak fake.. I suka :)
 
Hehe.. Air mata terkeluar sebab tak biasa pakai bulu mata pelesu.. tapi after a while I dah tak rasa kekok semua.. :)
 
Dan Yana did her best to style my tudung dan veil.. I super like
 
Under natural light..
 
Di dalam masjid
 
I highly recommended them for their good services, profesionalism & affordable price with good quality. So, if u guys interested boleh contact both of them thru emails shazreeyana(at)gmail(dot)com/ makeupparlour(at)gmail(dot)com.
 
Selain mekap, for my contact lens pun I prefer something yang tak fake dan natural.. hee.. yes, I memang semua benda nak natural.. Ramai cakap u should looks different during ur big day.. I totally disagree.. I just want to be mee.. Make up should enhance natural beauty not completely transform it.. So, I opted for brand Freshlook with pure hazel.. I memang tak pernah nak cuba try test terlebih dahulu this brand and color nya tapi I ghasak je orang kata.. hehe.. Dan I tak lah rasa ackward sangat mata I ditambah dengan make up jadi color dia quite balance with my skin tone..
 
Funny look by using pure hazel, Freshlook..
 
Kiki, again look funny. LOL
 
Contact lens freshlook ni tahan for 1 month yea.. Selain pure hazel, I ada baca ramai b2b yang memilih grey dan sterling grey sebab color dia yang natural dan sesuai dengan Asian skin tone..
 
For my teeth, I ada problem color yang tak sekata.. Means gigi I ada campur2 putih + kuning.. hee.. Jadi, I pun kena la cari solution untuk mengatasi masalah I, kan? yerla pengantin kan nanti banyak senyum.. dah la I bergambar semua jenis kena nampak gigi.. Lepas baca review yang mengatakan Crest 3D Whitestrip ni bagus, jadi I pun terus la mengorder di The Shop A Blog by Shakina Farhan.. I ambil yang advance punya dengan harapan gigi jadi putih dengan advance nya.. hee.. I ada baca review mengatakan bila pakai ni gigi jadi sensitif, tapi alhamdulillah I takde mengalami masalah gigi sensitif langsung semasa dan selepas pakai. Cara pemakaian pun mudah tapi awal2 tu mesti rasa tak selesa nak bercakap sebab air liur jadi bertakung.. :)  Harga untuk satu set terdiri daripada 14 strips adalah RM 135.. Perlu pakai hari2 selama 30 minutes dan I pakai 14 days before my big day.. Alhamdulillah, my gigi jadi putih as per I impikan.. Tapi2 of cos pemakaian ini perlu ada pantang larang.. Takleh minum kopi, merokok dan anything yang boleh meninggalkan stain kt ur teeth.. Tapi lepas kawen I seems tak ikut pantang pun, ghasak je semua.. hee.. Ouh btw, kalau u nak juga minum kopi, coklat dan nescafe boleh je tapi pakai straw la yea :)
 
Yeah, mission accomplished untuk mempamerkan senyuman lebar tayang gigi putih during my big day :)
 
As for now, itu sahaja rasanya.. InsyaAllah next entry I akan review pasal my outfit during my nikah day.. :)
 

 




Monday, December 31, 2012

REVIEW #2: MUA for Reception Anna Ismail

Salam,
 
Petang ini since banyak masa terluang menunggu hubby pulang kerja, I'll review about my MUA for reception. Untuk solemnization I akan review later sebab still tak dapat pictures dari OP. Both make up I suka dan I syukur sangat sebab I dapat MUA within my budget :)
 
I ada buat research pasal range MUA + tengok hasil kerja dorang dan I macam tertarik dengan make up by Anna Ismail. So, I pun email her to book for both nikah dan resepsi. Unfortunately untuk nikah ada orang dah hire dia dulu. So, I just dapat untuk resepsi saja.
 
Dengan Anna Ismail, I cuma email saje dan dah dekat2 majlis baru sms to follow up. I takde buat trial make up dan just gamble saje dengan harapan make up turns out to be pretty. hehe..
 
Sejujurnya, I tak suka sangat di make up secara professional sebab it makes me look different and ugly kot? I just suka light make up saje dan sekarang ni lagi parah sebab suka bare face saje without any make up on my face.
 
I serahkan saja pada Anna make up style yang sesuai dengan I. Memang susah sket nak mekap I sebab mata I jenis takde kelopak. So untuk enhance kan mata I memang kena buat smoky eyes la. Part ni selalu buat I rasa kecut perut sebab I takut mata jadi kung fu panda pula. Tapi Anna cakap dia akan guna natural+earth color di mata I dan for face, lips dan blusher dia akan guna soft color to balance kan overall make up.
 
Ni I tunjukkan behind the scenes during my make up ya. Actually time ni I almost tertidur sebab ngantok sangat tidur lewat malam tu ;p
 
I guna tudung syria instead of shawl during mekap..
Ikut cara Kak Anna dia memang akan mekap kan mata dulu dan dia memang request for natural light sebab easier for her to make up kan I..
 
 Syoknya memang I tertidur rasa time nie
 
 Hidung nampak mancung di situ (perasan)
 
 Tidur again and again
 
 FYI, I guna freshlook in pure hazel
 
 Anna bantu I untuk siapkan shawl
 
 Woww, I suka dengan cara lilitan shawl dia. Sangat kemas ok
 
 Happy customer :)
 
During outdoor. Make up still tahan dan tak cakey langsung. I cuma  guna lip balm mentholatum in 04 sexy pink for my lips. My favret actually dan hari2 pun guna :)
 
All raw images by Ministry of Moment
 
So, if u guys looking for affordable MUA yet still will make you pretty and natural boleh sms her at 019-398 1291/ email: kewlaper@yahoo.co.uk/ fb: Make Up by Anna Ismail.
 
Till then, xoxo.
 





REVIEW #1: Reception Attire by Najib Salman

Assalamualaikum,
 
Alhamdulillah, pada tarikh 15 Disember 2012 saya telah pun selamat menjadi isteri kepada Encik Suami, Imamal Muslimin Abdullah. Majlis resepsi kami telah pun diadakan pada keesokan harinya iaitu pada 16 Disember 2012.
 
InsyaAllah, review keseluruhan berkaitan majlis perkahwinan akan ditulis pada entri berikutnya. Banyak perkara ingin dikongsi sebenarnya tapi memandangkan sekarang masih lagi dalam fasa sibuk untuk menyesuaikan diri sebagai isteri, jadi perlu mencari masa yang betul2 sesuai untuk berkongsi pengalaman tersebut.
 
Untuk entri kali ini, I akan bercerita pasal my reception attire.. I decided nak tempah sendiri baju tersebut instead of sewa.. Hubby pun turut menempah tuxedo sebab dia cakap nanti boleh pakai again.. So jimat di situ..
 
I memilih Najib Salman (NS) sebagai designer untuk my outfit.. Alhamdulillah, I sangat berpuas hati dengan servis yang ditawarkan Najib.. Senang sangat kerjasama dengan Najib ni actually, cepat jawab emails/ sms dan he is so professional.. Untuk pakej ini, ia termasuk consultation, pemilihan fabrik, measurement, fitting.
 
Waktu first meeting NS tanya I my preference color dan style.. I dari awal lagi dah mentioned to NS yang I memang nak pastel color dan design yang simple dan elegance.. NS juga ada consult I design yang sesuai untuk our body type.. according to NS I have a boyish body type dan tak semua design suit with my body.. Jadi, pendapat daripada orang yang pakar perlu diambil kira ok! Memang la kita tengok design tu cantik pada orang itu tapi tak semestinya bila kita pakai pun jadi cantik ya..
 
2nd meeting pula kita orang jumpa di DOME KLCC dan NS tunjuk I 3 sketches for me to choose.. Semua pun I suka actually dan waktu tu juga I terus pilih mana satu pilihan I.. So, next meeting kita orang pergi memilih fabrik di JAKEL Shah Alam.. It tooks around 2 hours jea kot untuk I pilih fabrik dan measurement semua.. Mengikut cara NS, dia akan start potong kain once kita dah bayar 50%.
 
Lepas tu, I dah takde follow up pasal baju I.. Cuma, bila dah nak habis raya NS ada sms I untuk tanya bila nak fitting semua.. Waktu ni sebenarnya I nervous juga nak tengok outcome dia sebab ada slightly changes dari design asal sebab tak cukup lace waktu tu :( I pergi fitting di house boutique NS di Shah Alam dan ini lah hasilnya:
 
First fitting: Waktu ni tengah discuss dengan NS dan hubby sebab dorang nak letak ribbon kat situ tapi I nak leave it kosong jea.. hee.. Waktu ni takde alteration lagi, semua kata NS dah ok cuma I kena maintain je body jgn ks naik or turun..
 
Final fitting: With NS.. Seronok sangat collaborate dengan dia..
Highly reccomended
 
 
Alhamdulillah, I received good comments on my reception attire.. Hubby, family, friends, vendors mostly cakap ok dengan outfit I.. Yang paling penting I sendiri memang suka, its totally me.. :)
 
Ni I tunjuk a few raw image from my official photoG, Ministry of Moment (MoM):
 
 

 
 
 
Kasut ni I beli sendiri di Kiss & Tell.. Siyesly comfy u ollss.. Even pakai 5 inch pun tak terasa & costnya pun less than RM 90 :).. Actually NS pun boleh buat matching shoes juga ya..
 
Outdoor di Taman Metropolitan, Kepong
 
 
 
 
Suka sangat dengan veil dan lace detailing.. I memilih untuk tidak memakai crown sebab memang tak suka sarat2 sangat atas kepala..
 
 
Till then, XOXO..